logo

İstoç 21 Ada No: 57 - 59
Mahmutbey / İSTANBUL

0212 659 91 48 pbx

bilgi@tukid.org

İHRACAT FAALİYETLERİNDE HER YIL, BİR ÖNCEKİNDEN DAHA ÖNEMLİ

İHRACAT FAALİYETLERİNDE HER YIL, BİR ÖNCEKİNDEN DAHA ÖNEMLİ

TÜKİD
İHRACAT FAALİYETLERİNDE HER YIL, BİR ÖNCEKİNDEN DAHA ÖNEMLİ

İHRACAT FAALİYETLERİNDE HER YIL, BİR ÖNCEKİNDEN DAHA ÖNEMLİ


Tüm Kırtasiyeciler Derneği olarak, ihracat komitemizin yönlendirmesiyle ihracat faaliyetlerini, teşvik ve destekleri, fuarlar ile bunun gibi birçok konuyu takip etmeye devam ediyoruz. Frekans Dergimizin son iki sayısında sizlere dijital fuarlar ile yeni
normalde ihracatla ilgili güncel değerlendirmelerimi aktarmıştım. Takip ettiğimiz iki dijital fuar daha geçtiğimiz haftalarda gerçekleşti. Bu fuarları hem katılımcı hem de ziyaretçi olarak tek cümle ile yorumlamam gerekirse; ‘ HAZIR DEĞİLİZ.’ olur.
Hazır olmak için, dijital alt yapı çalışmalarına devam etmeliyiz, bunun yanı sıra mevcut müşterilerimizle ilişkilerimizi güçlendirmeli, alternatif ürünler sunabilmeli, hızlı ve doğru servis verebilmeliyiz. Fuarlarda sunmak istediğimiz yeni ürünlerimizin numunelerini, sunumları ile göndermeliyiz. Pazarlama faaliyetlerimize ara vermemeliyiz. Bu konu bizlerin her daim gündeminde. Sizler de konuyla ilgili bilgi paylaşımı yapmak isterseniz lütfen derneğimize ulaşın.


Bu sayıda sizinle farklı bir gözden ihracatla ilgili son durumu paylaşmak istedim, Mas ve Scrikss firmalarının Dış Ticaret Müdürü Sevda Akay Hanım ile görüştüm.


Sektörümüzde 30 yılı aşkın tecrübesi ile fikirlerini paylaşma noktasında bu denli tevazu gösterdiği için ve aradığım her konuyla ilgili bize yardımcı olduğu için yazımın girişinde kendisine teşekkürü borç biliyorum.


‘Pandemi sürecinde Türkiye’deki ihracat potansiyelinde bir değişiklik oldu mu?’


Sektör bazında aldığımız duyumlar, ihracat rakamının %40-%60 oranlarında düştüğü yönünde. 

7-8 aylık bir süreçte okullar kapalı olduğundan ve birçok ülkede okulların zamanında açılamamasından kaynaklı okul ürünlerindeki satışlar oldukça düştü, evden çalışma dönemi başladı. İhracat sezon satışlarına nasıl yansıdı?


Ben tabii bu soruya kendi ihracat grubumuz adına cevap verebilirim. Normalde Mayıs ayında hızlanma başlar, Temmuz’a kadar azalan ivmeyle devam eder, okul sezonunun devamında ofis ve promosyon ihracatına Eylül’de hız alarak başlanırdı. Bu yıl Mayıs ve Haziran ayları daha durgun geçti, Temmuz’dan sonra da bir hız yakalandı. Müşterilerde yine salgında bir sıçrama olacağı, ithalatta yine sıkıntılar yaşanacağı yönünde bir telaş var. Müşterilerimiz sürekli hızlı ve dinamik bir performans gösterip, kısa terminlerle siparişlerini yüklememiz konusunda baskı yapıyorlar. Prosedürü, iş akışını, üretimi bir bahane olarak sunmadan hızlı davranmak gerekiyor, çünkü herkes olası bir durum için kendini sağlama almak istiyor. Bu dönemde ellerindeki stoklar da
azaldı. Naçizane tavsiyem; Mayıs ve Haziran aylarında umutsuzluğa kapılan ihracatçı meslektaşlarımız müşterilerine yeniden yeniden ulaşsın.


Nisan ve Mayıs aylarında, ihracatlarının %11-%12 oranında arttığını ileten ihracatçı üyelerimizle görüşmelerimiz oldu, siz daha farklı bir tablo çiziyorsunuz.


Nisan- Mayıs aylarında adetsel artış, mevcut ürün gruplarının yanı sıra alternatif ürün grupları da sunabilen ihracatçılardan gelmiş olmalı. Çünkü bu dönemde biz de ihracat ürünlerimizin yanına pandemi ihtiyaçlarını karşılayacak alternatif hijyenik ürünler ekledik. Ticaretimizi kriz yönetimi, zamanı kullanma, müşteri ilişkileri konu başlıklarıyla yeniden şekillendirme durumunda kaldık, zira pandemi hepimizin çok derinden etkilendiği, hiç bilmediğimiz ve önümüzü göremediğimiz bir dönemdi. Ancak  ihracat rakamlarımız bir önceki yılın ihracat rakamının üzerine çıktı.


Bu süreçte ticaretin devam ettiği ülkeler hangileriydi?


Dubai, Ürdün, Libya, Arap Emirlikleri, Yemen’le ticaretimiz devam diyor, Arabistan’la ise ciddi bir duraklama oldu.

 
Kuzey Afrika siparişlerine devam ediyor. Ancak bazı ülkelerin de ithal ürünlerine vergi ilavesi durumu gündemde, bu olası sıkıntı da başlamadan ihracatımıza var gücümüzle devam ediyoruz.


Peki dijital fuarlar?


Bu konuyla ilgili gözlemim ve aldığım duyumlar kesinlikle olumsuz yönde. Sektörümüz, bu denli dijitalleşmeye hazır değildi. Sıcak temas, müşteri ile bir araya gelme hala çok önemli.


Tanıtım müşterilerimize sürekli sunmaya devam ediyoruz. Fiziksel fuar bana göre hala pazarlamanın bel kemiği.

Ayrıca dijital fuarda çok yoğun bir ürün grubundan aradığın ürüne ulaşmak, doğru ihracatçıya ulaşmak kolay değil, güvenilir değil.


Önümüzdeki fiziksel fuarlar?


Seyahat kısıtlaması kalkmadan fiziksel fuarların yapılabileceğini sanmıyorum. Kovid-19 salgınından önce yapılan son uluslararası fuarın bizim İstanbul Kırtasiye Fuarı’mız olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Sonrasında nasıl bir tehlikeyle burun buruna kalacağımızı bilmeden müşterilerimizle son kez bir araya gelme şansı bulmuşuz.


Döviz kurundaki yükselişi, ihracat çerçevesinde nasıl okuyorsunuz?


Döviz kurundaki yükselişe ülkem açısından acil müdahale edilmesini canı yürekten bekliyor ve istiyorum. İhracat anlamında bunun çok olumlu etkisinin olması, bu durumun bir kazanca döneceğinin düşünülmesi mümkün değil. Ham madde ithalatı da yapıldığı göz önünde bulundurulmalı. İhracat masraflarının da döviz bazlı konuşulduğu not edilmelidir.


Sevda Hanım ile yaptığımız görüşmenin paylaşılacak notları bu şekilde ancak sizlere görüşme sırasındaki gözlemlerimden aktaracaklarım da var; (Dedikodu yapmak gibi olmasın ama ilham veren bir havası var Sevda Hanım’ın :)


Bir kere mevcut müşterilerle, güven temelli bireysel ilişkiler hiçbir zaman olmadığı kadar gerekli. Alternatif ihracat ürünü sunabilmek, yeni ürünlerden haberdar edebilmek, müşteriye ulaştırabilmek, bağı koparmadan iletişim çok önemli. Pazarlama faaliyetlerinde dijitalden de destek alıp farklı yöntemler denenmeli ve sıkı takip edilmeli.


Yeni pazarlar keşfetmenin yanı sıra, mevcut ihracat ülkelerinden eski müşterilere kendinizi hatırlatmak için de doğru zaman.


-Umarım sizler de kendi firmanız için çıkarımlarda bulunabilmişsinizdir. Şahsen ben 17-21 Şubat 2021’de planladığımız, 27. İstanbul Kırtasiye Fuarı’na davet etmek istediğim tüm potansiyel ihracat müşterileri ile tüm olumsuzluklara rağmen tekraren iletişime geçmeye hazırım.


Bu arada derneğe ulaşan maillerdeki soruları şöyle; “Fuarı Şubat’ta yapıyor musunuz, İrem davetin henüz ulaşmadı, her şey yolunda mı, ailen ve senin sağlığınız iyi mi? Depremi duyduk, çok üzüldük. Geçmiş olsun Türkiye. Fuarı ve uçuşları takip ediyoruz.”


Yani bilin ki onlar da sizlerle görüşmek için takipçi oluyorlar. Herkesin sağlıkla buluşacağı bir fuar olsun. Kapanışını yaptığımız gibi açılışını da bizim yapacağımız bir fiziksel fuar sektörümüzü taçlandırsın…


En içten sevgi ve saygılarımı iletiyorum.


Sizlere hep umut dolu yazılar hazırlamaya çalışıyorum ancak dergimiz basıma girmeden önce yaşadığımız 6,6 şiddetindeki depremde kayıplar verdiğimiz, hepimizi derin bir yasa boğan güzel İzmir’imize geçmiş olsun diyor, hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.


: 1.12.2020