logo

İstoç 21 Ada No: 57 - 59
Mahmutbey / İSTANBUL

0212 659 91 48 pbx

bilgi@tukid.org

BÖLGE TOPLANTILARI TRABZON'DA

BÖLGE TOPLANTILARI TRABZON'DA

TÜKİD
BÖLGE TOPLANTILARI TRABZON'DA

 

 

TÜKİD Yönetim Kurulu’nun Ağustos ayında Diyarbakır’da başladığı Bölge Toplantılarının 3.’sünü Trabzon’da gerçekleştirildi.

TÜKİD, Türkiye’nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren kırtasiyecilerle bir araya gelmeye devam ediyor. Diyarbakır ve Bursa illerinde yapılan Bölge Toplantılarına, Ekim ayında Trabzon ilinde devam edildi. Trabzon Bölge Toplantısına, TÜKİD Yönetim Kurulu Başkanı Vecdet Şendil, İkinci Başkan Orhan Taşdemir, Sözcü Üye Cengiz Akçay, Yönetim Kurulu Üyesi Arda Gürtunca, Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Taşdemir, Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Kaymaz ve Yönetim Kurulu Üyesi Soydan Türker katıldı.

Trabzon, Rize, Bayburt illerinden 26 firmanın katıldığı toplantıda; TÜKİD yapısı, faaliyetleri, projeleri ve hedefleri paylaşıldı. Açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Vecdet Şendil, en önemli hedeflerinin üye sayısını artırmak olduğunu belirterek, “En son gerçekleştirdiğimiz kongremizde, arkadaşlarla konuştuk ve meslektaşlarımızı sıklıkla ziyaret etme, bölge toplantıları düzenleyerek Türkiye geneli iletişimimizi kuvvetlendirme kararı aldık. Ağustos ayı itibariyle de bu planımızı uygulamaya başlayarak, Bursa ve Diyarbakır’da meslektaşlarımızla buluştuk. Birbirimizi dinledik, her bölgenin kendine göre farklı sıkıntıları olduğunu gözlemledik. Sonuçta ortak noktada buluşulan bazı konu başlıkları ortaya çıktı. Bu sorunların bir bölümünün devlet kanalında çözüleceği, bir kısmının ise bizlerin gayretiyle aşılacağını düşünüyoruz. Ancak bu çözümler için öncelikle birlikte hareket edilmesi gerektiği gerçeğini görmek gerekiyor. Geçtiğimiz yıl Tuzla ve İstanbul – Zeytinburnu’nda kırtasiyeci meslektaşlarımız bir araya gelerek, ortak hareket ederek yaşadıkları sıkıntıları çözmeyi başardılar. Tuzla’da bir internet sitesi vasıtayla, çadır düzeneğinde yapılmak istenen kırtasiye satışını, 30 firma bir araya gelerek engellemiş oldu. Zeytinburnu’nda ise belediye ile işbirliği yapan 41 perakendeci, okul sezonunda, belediyenin, ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtmış olduğu alışveriş çekleri karşılığında ürünlerini sattılar. Bakın burada esnaflık işin içine giriyor, AVM’ler değil, A101’ler ya da diğerleri değil. Bunlar hep beraber yapılacak işler” dedi.

Sektör olarak, ekonomi ve ticaret alanlarında gelişen devlet politikalarda söz sahibi olabilmek adına ticaret odalarında kırtasiyecilerin daha fazla yer alması gerektiğine de değinen Şendil, “Yakında ticaret odası seçimleri yapılacak. Meclis üyesi olmak fonksiyonel bir durum. Bu seçimlerde, her ilin ticaret odası kırtasiye meslek komitesinde mutlaka bir meclis üyesi çıkarmamız gerekir. İş yerinizi büyütüyorsanız, 1.000-1.500 m2’lik alanlarda iş yeriniz varsa ticaret odaları doğru yerdir. Bu seçimlere sahip çıkın. 2017 İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarında, ticaret odasına kayıtlı ve odaya aidat borcu olmayan kırtasiyecilere ulaşım imkanı sağladık. 2018 yılında da bu çalışmaya devam edeceğiz. İhtisas fuarına katılmanız, mesleğimizin geleceği ve gelişmesi için çok önemli bir organizasyon” dedi.

KALICI ÇÖZÜMLER İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR PROJELER

TÜKİD Sözcü Üyesi Cengiz Akçay ise dernek çatısı altında yayınlanmakta olan Frekans Dergisi, 8. Kırtasiye Kurultayında tanıtımı yapılan Kırtasiye Bilgi Sistemi ve 21 – 25 Şubat 2018’de gerçekleştirilecek İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarın hakkında bilgi verdi. Akçay, Frekans Derginde son iki yılda yapılan değişiklikleri sıralayarak, “Frekans Dergisi bizim için çok önemli. Sektörümüzün kendi arasındaki iletişimini güncel tutan, gelişmelerden haberdar eden bir yayın… Firmasında etkinlik yapanlar, yeni ürününü tanıtanlar dergi aracılığı ile tüm Türkiye’ye ulaşıyor. Her sayımızda 25 – 30 kırtasiyeci ile röportaj gerçekleştiriliyor. Bu röportajları, dergimizin muhabiri Ebulfez Demirdaş, hem il ziyaretleri yaparak hem de İstanbul’da firma yetkilileri ile bir araya gelerek gerçekleştiriyor. 2015 yılına kadar 3 bin adet basılan ve en fazla 1.750 kişiye ulaşan dergimizin basım adedini 5 bine çıkardık. Dağıtım çalışmasını Yurtiçi Kargo ile yaparak her sayının 4.850 – 4.900 kişiye ulaşmasını sağladık. Son bir yılda aldığımız geri bildirimler çok olumlu ve motive edici. Yönetim kurulu olarak bizleri heyecanlandıran ve gelişmesi için üzerinde çalıştığımız bir diğer proje ise Kırtasiye Bilgi Sistemi. Kırtasiyecilerin en büyük sorunlarından bir tanesi barkod sorunu… Barkodsuz satış yapamamamız, ürün liste fiyatları, liste kirliliği gibi nedenlerden dolayı böyle bir projeyi hayata geçirdik. Ürün barkodu, ürün kodu, ürün adı, KDV oranı, birimi, liste fiyatları, TPSF (Tavsiye Edilen Perakende Satış Fiyatı), grubu, markası, tedarikçisi, GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu), ihracat kategorisi, ürün özellikleri, ağırlığı, hacmi ve görselleri gibi detayları sistem içerisinde bulabiliyorsunuz. Bununla beraber perakendecilerin hiçbir toptancıdan fiyat listelerini beklemesine gerek kalmayacak bir fırsat sunulmuş oluyor. Diğer yararı ise, internetten satış yapan kırtasiyecilerin görsel sorununu da ortadan kaldırıyor. KBS üzerinde, TÜKİD Yönetim Kurulu Üyelerimizden Aziz Filiz, Mustafa Başar, ben ve Mavi Lego Yazılım firmasından Adem Coşkun uzun süre çalışıldık. Şu an sistemde kayıtlı 150 bin ürün bulunuyor. Su sayı her geçen gün artıyor. Sisteme, internet bağlantısı olan her bilgisayar ve mobil cihazla, kirtasiyebs.com adresinden ulaşabilir, kolayca üye olup ürün bilgilerine ulaşabilirsiniz” dedi.

İHTİSAS FUARI SEKTÖRÜN CAN DAMARI

İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarı hakkında da geniş bilgi verilen toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı Vecdet Şendil, ihtisas fuarının sektör için çok önemli bir organizasyon olduğunun altını çizdi. Şendil, “Fuar 22 yıl CNR’da gerçekleşiyordu. Geçtiğimiz yıl TÜYAP’a taşıdı. Geçiş süreci biraz sancılı oldu, ancak fuara gelen herkes çok memnun kaldı. Geçen sene katılmayan arkadaşlar da bu sene fuara katılıyor. Doğru malı almak lazım, doğru malı da almak için gidip görmek lazım. Fuara geldiğiniz zaman firmaların yeni ürünlerini görme, dokunma şanısınız var. Ürünleri karşılaştırma fırsatınız var. Sizler buralarda sadece bizlerin satışçılarıyla muhatapsınız ama bu fuara gittiğinizde firmanın sahibi orada. Alışveriş yaptığınız kişileri tanıyın. Fiyat aralıkları ne, kampanyalar ne, firmaların gücü ne bunları görün. İki yıldır fuar açılışında Gümrük Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkçi’yi davet ediyoruz. Açılış sonrası görüşme, fikir ve önerilerimizi paylaşma imkanımız oluyor. 2017 Şubat ayında gerçekleşen fuar açılışımızda, Anadolu’nun birçok noktasında okul sezonu belediyelerin yapmış olduğu kırtasiye yardımını, kırtasiye perakendecileri ile işbirliği içinde yapılabileceğini görüştük. Verdiğimiz bilgileri ve önerimizi Bakan bey uygun gördü… Konuyu takip ediyoruz. Fuar organizasyonu için ciddi bir çalışma sürdürüyoruz. Geçen sene Anadolu’dan 800 perakendeciyi, havaalanında karşıladık, otele ulaşımlarını sağladık, odalarında fuar giriş kartını hazır halde buldular. Konakladıkları otelin hemen altında yer alan fuarı gezdiler. Perakendecilerimizi 2 gece konaklattık. 21-25 Şubat 2018’de gerçekleşecek fuarımızda yine 2 gece konaklamayı biz sağlayacağız. Ayrıca doğu ilerinden gelen perakendecilerimiz için bu süreyi 3 geceye çıkaracağız” dedi. 16 – 19 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek 9. Kırtasiye Kurutayı’na da değinen Şendil, “Dolu dolu bir kurultay gerçekleştirmek istiyoruz. Kartepe’den Antalya’ya taşıdığımız kurultayımızda bu yıl 300’den fazla katılımcıyı ağırlayacağız” dedi.

Katılımcıların sorularıyla devam eden toplantıda, kırtasiyeciler, perakende mağaza açılışında devlet kanalında istenilen belgeler, kırtasiye mağazaları dışında satılan kırtasiye ürünleri, AVM ve süpermarketlerde yapılan kırtasiye satışları ve sektörün geleceği konuları görüşüldü. Soruları yanıtlayan Yönetim Kurulu Başkanı Vecdet Şendil, “Dünün şartları da yok tanımları da… Serbest ticaret var. Her geçen sene feryadımız daha da artıyor. Biz kırtasiyeciyiz, bu bizim mesleğimiz ve son yıllarda bakıldığında kırtasiye sektöründe, perakendelerde bir kabuk değişikliği var. İşimizde mesleki bilgi lazım. Bugün perakendelerimizde kırtasiyenin yanına oyuncak girdi, bu başka bir iş ve on iki ay devam ediyor. Cep telefonu aksesuarı, bilgisayar sarf malzemesi, hediyelik eşya satan perakendecilerimiz var. Bu ürünlerde on iki ay satılıyor. Kırtasiyeler bir nevi dünün hırdavatçısının yerini aldı. Yardımcı kitaplar, oyuncaklar, yayınlar var. Büro malzemesi satanlar ve fabrika gibi çalışan yerler var. Dolayısıyla dünkü kırtasiye tanımıyla bu günkü tanımı aynı mıdır? Biz okul kırtasiyesinin yanına önce ofis malzemelerini koyduk, sonra oyuncağı koyduk, sonra hediyelik eşyayı kurduk, bilgisayar sarf malzemelerini koyduk ve kırtasiye güçlendi. Perakendeler artık dönüşüyor. Biz yılda bir sefer vitrin yapıyoruz ancak bu zincirler marketler tüm günler için ayrı konseptler oluşturuyorlar ve sürekli değiştiriyorlar. Okula dönüş, okuldan dönüş, sevgililer günü gibi çeşitli vitrinler yaptılar ve müşteriyi çektiler. Kim işine bu vakti veriyorsa bu meslek ona karşılığını veriyor. Biz işimizi nasıl karlı hale getirebiliriz? Hangimiz zincir marketlere gittiğimizde bizimle ilgilenen, ikili münasebet kuran birilerini bulabiliyoruz. İşimize sahip çıkalım. Kırtasiye sektörünün önü açık. Türkiye’de 100 tane şirket kapanıyor, 950 tane şirket açılıyor. Her açılan şirket sizin için birer müşteri. Türkiye bu duruma gelmek zorunda, büyümek zorunda” dedi.

 

 


: 10.10.2017