logo

İstoç 21 Ada No: 57 - 59
Mahmutbey / İSTANBUL

0212 659 91 48 pbx

bilgi@tukid.org

GÜÇLÜ İLETİŞİM GÜÇLÜ SEKTÖR

GÜÇLÜ İLETİŞİM GÜÇLÜ SEKTÖR

TÜKİD
GÜÇLÜ İLETİŞİM GÜÇLÜ SEKTÖR

 

 

 

Her 2 yılda bir düzenlenen ve kırtasiye sektörüne şekil veren Kırtasiye Kurultayı 9. kez gerçekleştirildi. Tüm Türkiye’den 400’e yakın kırtasiyecinin bir araya geldiği kurultayda, sektörün bugünü ve yarını değerlendirildi.

Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) tarafından 16 – 19 Kasım tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen 9’uncu Kırtasiye Kurultayı, Türkiye geneli 400’e yakın kırtasiyeciyi bir araya getirdi. Sektörde yaşanan sorunların çözümü ve geleceğin sağlıklı inşası için ‘Güçlü İletişim, Güçlü Sektör’ sloganı ile gerçekleştirilen kurultayda, 3 gün boyunca, panel, seminer ve komite toplantıları gerçekleştirildi. Kurultaya onur konuğu olarak katılan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, kırtasiye sektörü temsilcilerinin, alanlarında fark yaratarak öne çıkabileceğini belirtti. TÜKİD Başkanı Vecdet F. Şendil ise kırtasiye sektöründeki değişim ve dönüşümü yönetebilmek için sektörün tüm iş kollarıyla (perakendeci, toptancı, imalatçı, ithalatçı) iletişimi artırmayı amaçladıklarını söyledi.

16- 19 Kasım tarihleri arasında Antalya Titanic Lara Otel’de gerçekleşen kurultaya divan seçimi ile başlandı. Yönetim kurulunun önerdiği, Konak Kırtasiye – Hüseyin Süer, Esselte Kırtasiye – Mehmet Ali Acartürk, Destek Ofis – Hülya Yelmen ve Er-Ka Kağıt – Soner Üstünel oy birliği ile divan kuruluna seçildi.

SEKTÖRÜN TEK DERNEĞİ

Kurultayın açılış konuşmasını TÜKİD Başkanı Vecdet F. Şendil yaptı. Dünyada yaşanan değişimin kırtasiye sektörünü de etkilediğini belirten Şendil, 2015 yılında gerçekleştirilen 8. Kırtasiye Kurultayından günümüze yapılan çalışmaları ve başlatılan projeleri aktardı. Devlet nezdinde yapılan çalışmaların önemine değinen Şendil, “Sektörün tek derneğiyiz. Ancak devletin resmi kayıtlarında yapmakta olduğumuz iş kolu sektör değil. Sektör olmadığımız için yılın belirli dönemlerinde diğer sektörlerin yapmış olduğu gibi geleceğimiz hakkında verilen kararlarda söz sahibi olamayız. Biz yönetim kurulu olarak, devletin bizimle ilgili kurumlarında kendimizi tanıtmaya gayret ettik. Son iki yılda ithalata getirilen vergilerle ilgili yetkili mercilerle bir araya geldik. İkili münasebetlerimizi bulunduğu noktadan biraz daha yukarıya taşıyabildik. Bu münasebetler sonucunda son iki yıldır, Kırtasiye Ofis Fuarımızda Gümrük ve Sanayi Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci’yi ağırlıyoruz. İthalat rejimin değişmesiyle sağlıklı ürün denetimi konusu da gelişti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığıyla yaptığımız çalışmalar sonucunda güvenli ürün oranının %99’a taşıdık. Bu çalışmalarda sektörümüze destek olan; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Daire Başkanı Sayın Meral Karaaslan’a da ayrıca teşekkür ediyoruz. Yaptığımız çalışmaların sonucu olarak, Sayın Bakan basın açıklamalarında; “Tüketicilerimize kırtasiye alışverişlerini kırtasiyeciden yapmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı. Yine geçtiğimiz yıl perakende noktalarında, bazı ürünlerin taksitlendirilmesinin durdurulmasına kara verilmişti. Yine kurumuş olduğumuz ikili ilişkiler sayesinde, BDDK ile görüşerek bu uygulamanın durdurulmasını sağladık.

Yakın zamanda yapmış olduğumuz bir diğer çalışma ise Gelir Dairesi Başkanlığı’na KDV oranları hakkında yapmış olduğumuz başvuru… Geçmiş dönemlerde yine derneğimizin girişimleri ile bir grup kırtasiye ürünün de KDV indirimi uygulanmıştı. Biz bu çalışmanın kapsamını genişletmek amacıyla Ankara Ticaret Odası kanalıyla bir çalışma başlattık, KDV oranlarının 1 ve 8’e indirilmesini talep ettik” dedi.

İl bazında üye sayılarını açıklayan Şendil, 81 ilde üyesi olmayan bir derneğin devlet nezdinde ne kadar söz sahibi olabileceğini sorgulayarak, her bir dernek üyesinin bu çalışmaya katkı sağlaması gerektiğini belirtti. Şendil,  “Biz göreve başladığımızda 267 üyemiz vardı. Geçtiğimiz iki yılda derneğimize 116 yeni üye kazandırdık. Mevcut olarak 351 üyemiz bulunuyor. Bir yerde temsil gücümüzün olmasını istiyorsak üye sayımızın artması gerekiyor” dedi.

 


KATKI DEĞİL YATIRIM YAPIN

Kırtasiye ürünlerinin satış kanallarının arttığına dikkat çeken Şendil; “Eskiden yalnızca perakende noktalarımızda satılan kırtasiye ürünleri, artık birden çok kanalda satılıyor. Bazı perakendecilerimiz kendini büyütüyor ve geliştiriyor; bazı perakendecilerimiz farklı satış noktalarının artmasından dolayı daralıyor. İmalatçılarımız ve toptancılarımız açısından da aynı şey geçerli. Bizim bu süreci iyi yönetebilmemiz için sektör içi iletişimi artırabilmemiz gerekiyor. Öncelikle kendi firmalarımızda bu değişimi ve yeniliği yakalamalı, sonrasında kendi aramızda birlik oluşturmalıyız” dedi.

Nisan 2016’dan bu yana yayın öncesi süreci dernek bünyesinde yapılan Frekans Dergisi hakkında da bilgi veren Şendil, “ Frekans Dergisi, sektörümüzün en önemli iletişim kanalı. Biz meslektaşlarımızdan dergiye katkı sağlamalarını istemiyoruz! Kendi firmalarının tanıtımı ve verimliliği için dergide yer alarak, geleceğe yatırım yapmalarını istiyoruz” dedi. 2017 Ağustos ayında başlanan Bölge Toplantılarına da değinen Şendil, yönetim kurulu üyeleri ile yapılan il ziyaretlerinin başarılı ve çok verimli geçtiğini belirtti. 4 ilde yaklaşık 250 kırtasiyecinin katılımıyla yapılan toplantıların ana başlıklarını aktaran Şendil, “Bu toplantılarda meslektaşlarımız özeleştiri yaptı. Sektörde sistemin oturmadığını, imalatçı ve ithalatçı firmaların sistem kuramadıklarını, perakendelerin kendini yenilemediğini anlatıldı. Her toplantının sonucunda ortak çıkan ya da bölgesel farklılık gösteren sorunlar oldu. Ama en önemli sonuç, kendimizi geliştirmemiz ve bir düzene girmemiz gerektiğiydi” dedi.

KBS, İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarı ve sektör analizi konuları hakkında da bilgi aktaran Şendil, kurultayın sektör ve paydaşları için başarılı ve verimli geçmesi dilekleri ile konuşmasını tamamladı.

 


ANALİZ, UYGULAMA, BAŞARI

Kurultayın ikinci günü; İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Recep Ali Küçükçolak, “Kırtasiye Sektör Raporu”; TÜYAP Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü, İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarı; Gıpta A.Ş. Genel Müdürü Vecdet Şendil, Adel Kalemcilik Genel Müdürü Evrim Hızaler ve Umur Kırtasiye Genel Müdürü Mehmet Yılmaz’ın katıldığı panelde kırtasiye sektörünün gelişimi ve geleceği; TÜKİD Sayman Üyesi Aziz Filiz, KBS konularında bilgi aktardı.

İstanbul Ticaret Odası ilgili meslek komiteleri ile sürdürülen Kırtasiye Sektörü Raporu çalışması için gerçekleştirilen çalıştay ve belirlenen stratejiler hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Recep Ali Küçükçolak, gözlem sonucu oluşturulan başlıkları kırtasiyecilerle paylaştı. Cevap bulması gereken birçok soru olduğuna dikkat çeken Küçükçolak, “90’lı yılların başlarında bir firmanın yapmış olduğu araştırma çalışmasında yer almıştım. Geldiğimiz noktada kırtasiye sektörünün organize olma ve geleceği düşünme bakımından çok yol kat ettiğini söyleyebilirim. Kırtasiye Sektör Raporu çalışmamızda, öncelikle mevcut durumun analizini yapıyoruz. Daha sonraki adımda ise stratejik yol haritası belirlenecek. ‘Doğru cevapları bulmak için öncelikle doğru soruları sormak gerekir’ yaklaşımı ile işe başladık. Kendimize ‘Dünyada yerimiz nedir? Sektörüm ve şirketim dünyada nasıl var olacak? Yeteneğimiz ve rekabet avantajlarımız nedir? Geleceğimizi nerede ve nasıl görüyoruz? Güçlü bir rekabet ve Pazar payı için neler yapmamız lazım?’ sorularını sorduk. Bu soruların yanıtlarını sizlerle birlikte bulacağız ve yine sizlerden alacağımız verilerle rakamsal bir sonuç ortaya çıkaracağız. Bu rakamsal sonuç sektör olma, yaptırım gücüne sahip olma ve değer ortaya koyma açısından önemli bir argümandır” dedi. Küçükçolak, küresel düzeyde rekabetçi olunması gerekliliği üzerinde durularak, şu anda sektörün %30 üretim %70 ithalat bazlı çalışmakta olduğu bilgisini verdi. Bunun doğru bir yöntem olmamasından dolayı, güçlü oyuncuların sisteme sokulması gerekliliği üzerinde durdu. Devlet koruması olmadığı takdirde küresel rekabetin sektörün yok olmasına neden olacağını ifade etti. Türkiye kırtasiye sektöründe, bir stratejinin geliştirilebilmesi için keşif, tanım, yama ve uygulama aşamalarından oluşan bir iş planı üzerinde durulması gerekliliğini belirtti. Çalışma modeli hakkında bilgi veren Küçükçolak; bir değer zinciri oluşturulması gerekliliğine değinerek bu zincirin aktörleri firmalar, sektör destekleyicileri (üniversiteler), medya, tedarikçiler (reklam şirketleri), sivil toplum örgütleri, müşteriler olduğunu vurguladı.

 

 

 

DAHA BÜYÜK, DAHA VERİMLİ

 

Kırtasiye sektörünün en önemli buluşma noktası olan ve alanında dünyanın 3. büyük fuarı olan İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarı hakkında bilgi veren TÜYAP Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise 2018 fuar çalışmalarını katılımcılarla paylaştı. 2017 yılında gerçekleştirilen fuarın hazırlık sürecinin kısıtlı olmasına rağmen, TÜKİD Yönetim Kurulu ile yapılan sağlıklı işbirliği sonucunda başarılı bir organizasyon olduğunu belirten Ersözlü, 2018’de yapılacak fuar hakkında da notlarını aktadır. Ersözlü; “TÜKİD ile yapmış olduğumuz anlaşma tarihinden itibaren, ekibimizle birlikte, kırtasiye sektörüne layık bir fuar organizasyonu gerçekleştirmek için çalıştık. Devam eden süreçte de aynı özen ve heyecanla çalışacağız. İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarı 2017’nin kısa bir raporunu verecek olursak; 4 salonda gerçekleşen fuarımızda; 9.291 yurtiçi ve 572 yurtdışı, toplada 50 ülkeden 9.863 profesyonel ziyaretçi ve 165 katılımcı firma ağırladık. Orta Avrupa, Kafkasya, Afrika, Orta Doğu, Doğu Asya, Balkanlar ve Doğu Asya Pasifik bölgelerinden katılımcı ve ziyaretçilerimiz oldu. Türkiye’nin tüm bölgelerinden gelen profesyonel ziyaretçiler ise; firma sahibi, firma ortağı, yönetim kurulu üyesi, üst düzey yönetici, uzman, satın alma sorumlusu ve girişimcilerden oluştu. 2018 yılında yapılacak fuarın hazırlık sürecinde pazarlama çalışmalarında online ve offline kanalları entegre ve etkin kullanıyoruz. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen tüm yurtdışı kırtasiye fuarlarına katıldık. Yine yurtdışı ilgili dergilerde ve web sitelerinde yer alıyoruz. Yurtdışında bulunan 6 ofisimizin çalışmalarının yanı sıra yurtdışına yönelik yapmış olduğumuz arama motorları ve sosyal medya reklamlarından verimli sonuçlar alıyoruz. Yurtiçinde de sürdürdüğümüz pazarlama faaliyetlerinde en önemli hedefimiz daha çok perakendeciye ulaşmak” dedi.

SEKTÖRÜN ORTAK DİLİ

2016 yılında yayına giren ve kırtasiye sektörünün bir bütün halinde dijital platformda yer almasına olanak sağlayan Kırtasiye Bilgi Sistemi’nin yeni sürümü TÜKİD Sayman Üyesi Aziz Filiz tarafından tanıtıldı. KBS’yi, yazılım bölümünden sorumlu Mavi Lego firmasından Adem Çakmak ile birlikte aktaran Aziz Filiz, V2.0 versiyonu, yenilenen sistemin teknik özelliklerini ve yeni modülleri tanıttı. KBS’nin ana amacının; sektörde ortak bir dil oluşturmak olduğunu belirten Filiz; “ Dünya başka bir noktaya gidiyor. Kurultayımızın ana temasında olduğu gibi temel konu “İletişim”! Kendi aramızda oluşan iletişimden ziyade, günümüzde cihazlar arasındaki iletişimi ve bunun verimliliğini konuşuyoruz. Bu nedenle ilk adım olarak bu iletişimin sağlanacağı doğru bir mecra oluşturmamız gerekiyordu. KBS bu arayışımızın sonucunda oluştu. Mevcut durumda, sistemde ürün arayabilir, güncel fiyatlarına ulaşabilir, KDV oranını, ürün özelliklerini inceleyebilirsiniz” dedi. Sistemin gelişmesi ve daha verimli kullanılması için sektörü oluşturan firmalarında katkı sağlaması gerektiğine dikkat çeken Filiz; “Özellikle tedarikçi ve perakendeci meslektaşlarımızın sistemde yer alamsı gerekiyor. Tedarikçilerimizden; fiyatlandırma ve fiyat listeleri konularında titiz olmalarını irca ediyoruz. Sisteme ürün girişlerinizde; minimum sipariş miktarını, GTİP numaralarını ve KDV oranlarını belirtmeniz gerekiyor. Ve bir diğer önemli konu ürün görsellerinin olması. Sisteme eksiksiz girilen her ürün, zincirin diğer halkalarının kolay kullanımına ve verimli bir sonuca ulaşmamızı sağlayacaktır. Perakendeci meslektaşlarımızdan  ise sistemin gelişmesi için önerilerini paylaşmalarını bekliyoruz” dedi. Türkiye geneli 1.500’e yakın kırtasiyecinin kullandığı sistemde yeni özellikler ise şu şekilde sıralandı;

Kar oranı belirleyerek tüketiciye fiyat gösterme
Arama motoru özel teknolojisiyle Google mantığı ile arama yapabilme
Teklif hazırlama modülü
1 Ocak 2018 tarihi itibariyle Andorid işletim sisteminde uygulama olarak kullanılması
9. Kırtasiye Kurultayı’nın ikinci gününde gerçekleşen, “Kırtasiye sektörünün gelişimi ve geleceği” konulu panelin moderatörlüğünü Gıpta A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vecdet Şendil’in yaparken, Adel Kalemcilik Genel Müdürü Evrim Hızaler ve Umur A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Yılmaz konuşmacı olarak değerlendirmede bulundu.

Satış kanallarının arttığına ve müşteri alışkanlıklarının bu kanallar aracılığı ile hızla değiştiğine dikkat çeken panel moderatörü Vecdet Şendil, “Sektörümüz dışında gelişen bu yapılara karşılık bizde kendi içimizde değişti. Mağazalarımızda sattığımız ürünler çeşitlendi, mağazalarımızın metrekaresi arttı ve iç dizaynı gelişti. Bu değişimi kıymetli iki arkadaşımızla birlikte inceleyerek, Türkiye, Avrupa ve dünya ölçütünde değerlendireceğiz” dedi.

GELENEKSEL KANAL HALA ÇOK ÖNEMLİ

Adel Kalemcilik Genel Müdürü Evrim Hızaler, Avrupa’daki online satış trendlerine paralel olarak, Türkiye’deki kırtasiye pazarında internetten satışın gelişmekte olduğunu ancak geleneksel satış kanallarının ağır bastığını söyledi. Ortalama 75 metrekarelik dükkanlarda binlerce çeşit ürün satıldığını belirten Hızaler, “Ülkemizde hala geleneksel satış kanalları ticaretin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Geleneksel kanalda 15 bine yakın kırtasiyeci olduğunu biliyoruz. Online satış kanalları Avrupa ile ülkemiz arasında ters oranda ilerliyor. Tüketici alışkanlıkları gerek ülke genelinde gerek il genelinde çok çeşitlilik gösteriyor. Sektör olarak dar alanda kısa paslaşmaların duayeniyiz” dedi.

YIL BOYU SEZON

Umur Kırtasiye Genel Müdürü Mehmet Yılmaz ise, dünyanın teknoloji ve iş yapış modelleriyle hızlı bir değişim içinde olduğunu belirterek, “Bu hızlı değişim fırsatlar da içeriyor. Üretici, perakendeci, ithalatçı, ihracatçı olarak hepimiz hazırlıklı olmalıyız ve değişimi değerlendirmeliyiz. Ülkemizin farklılıklarını iyi analiz etmeli ve buna yönelik stratejiler geliştirmeliyiz. Mağazalarımızda sattığımız ürünlerden ziyade müşterilerimize verdiğimiz hizmetin değerini hissettirmeli ve değer satmalıyız. Günümüzde hızla yayılan kahve zincirlerinin müşterilerine vaadi, taze ve sıcak kahvenin ötesinde, günü yorgunluğunu atabilecekleri, keyifli vakit geçirebilecekleri mekanlar.  Müşteriler bu mekanlarda kahveye ödedikleri fiyatı değil, geçirdikleri kaliteli zamanı satın alıyorlar. Ayrıca perakende sektöründeki trendleri de takip etmemiz gerekiyor. Ben kırtasiye sektörünü tekstil sektörü ile çok yakın buluyorum. Tekstil firmaları müşterilerine sürekli yeniyi sunmak, alım talebini sürekli canlı tutmak adına yeni stratejiler geliştiriyor. Hepimizin bildiği bir marka yılda 12 defa sezon değiştiriyor. Bu çok iyi bir organizasyon yapısı ve hız gerektirir. Bizim de farklı sezonlarda farklı heyecanlar oluşturma kültürünü geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

 

 

FARK YARATANLAR AYAKTA KALACAK

Kurultayın onur konuğu finans dünyasının önemli isimlerinden Prof. Dr. Özgür Demirtaş ise küçük oyunculardan oluşan kırtasiye sektörünün, dernek çatısı altında bir araya gelmesinin; sesin duyurulması, taleplerin tek bir ağızdan dile getirilmesi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Kırtasiye perakendecilerinin, sektör içi ve sektör dışı rakiplerinden ayrılmak ve öne çıkmak için fark yaratmaları gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Demirtaş, “Bugün büyük online şirketlerin Türkiye’ye gelişi engellenemez. Devletle lobi yaparak bu firmalara vergi konulması ya da başka bir engelleme gibi girişimler çıkmaz yollardır. Bunlar kısa vadeli çözümlerdir. Engelleme çabaları, devam eden süreçte kaçak ürünlerin artışına neden olur. Dolayısıyla bunu kabullenmek ve kendi alanında niş bir takım ürünlerle piyasada yer edinme çalışması gerekir. Bir başka yol ise her zaman verdiğim benzin istasyonu örneğinde olduğu gibi hizmette fark yaratmaktır. Bir benzin istasyonu sadece tuvaletlerinin temizliğini ön plana çıkararak fark oluşturdu. Müşteriler 5 -10 kilometre fazla yol gitmeyi göze alarak bu hizmetten yararlanmayı seçti. Aynı farklılıkların kırtasiye sektöründe de uygulanabileceğini düşünüyorum.

Kırtasiye sektörünün bir dernek çatısı altında olması çok önemli bir faktör ancak tek ses olmaması, organize olmaması bu etkiyi azaltacaktır. Karınca çok küçük bir hayvan ancak bir karınca ordusunun nasıl yıkımlara neden olabileceğini biliyoruz. Kırtasiye perakendecileri bireysel olarak küçük olabilirler ancak bir arada olmaları, bu birlikteliklerini rakamsal boyutta ifade edebilmeleri devlet nezdinde kendilerini ifade etmelerini güçlendirecektir.

Finansal açıdan bakacak olursak, yatırımcılıkta bir getiri, bir de risk vardır. Türkiye’deki yatırımcı genellikle getiriye bakar. Ancak getirisi yüksek olan işin riskinin de yüksek olduğunu unutmamak gereklidir. Getiri riskle karılaştırıldığı zaman bir önem kazanır. Burada risk yönetimini önemi ortaya çıkarır. Özel sektörün girdisi ya da riskinin yüksek olması başka bir konudur ancak borcu sigortalanmamış olması bir problemdir. Ülkemizde yatırımcılar borç sigortalatmanın önemini ve gerekliliğini henüz tam anlayabilmiş değiller” dedi.

Dünyada online alışverişin ciddi bir yayılım gösterdiğini belirten Prof. Dr. Demirtaş, şöyle devam etti: “Bu alanda dünyada çok büyük yapılar var. Bu yapıların sektördeki küçük oyuncuları etkileyeceği kesin. TÜKİD burada üyelerini yönlendirmek açısından önemli rol oynayacaktır. Küçük yapılar büyük yapıların karşısında fark yaratarak ayakta kalabilir. Ürünün özel, servisin kaliteli olması ve soruların netlik ile yanıtlanması gerekir” Prof. Dr. Demirtaş, Türkiye’nin bu değişimden geri kalmaması için akademi ve sanayinin işbirliği yapması gerektiğine dikkat çekti.

9’uncu Kırtasiye Kurultayı’nın üçüncü gününde katılımcılar faaliyet alanlarına göre komitelere ayrıldı. Perakendeciler Komitesi, İthalatçılar Komitesi, Toptancılar Komitesi ve İmalatçılar Komitesi olarak ayrılan gruplarda iş kollarının sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü. Komitelerin belirlediği maddeler görüşmeler sonrasında ana salonda açıklanarak hazirun ile paylaşıldı.

PERAKENDECİLER KOMİTESİ

Perakendeciler Komitesi, Akçay Group  Genel Müdür Yardımcısı  Alper Kısa başkanlığında toplandı.

Ağırlıklı olarak zincir mağazaların sektöre etkisinin görüşüldüğü komitede şu başlıklar belirlendi;

Zincir mağazalara ürün satan firmalara tepki gösterileceği,

Okulların ticaret yapmasının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını,

Milli Eğitim Bakanlığı ile anlaşma yapılacak ise bunun tarafının TÜKİD olması gerektiği,

İl bazında TÜKİD temsilcileri seçilmesi, bir sonraki adımda ilçe bazında temsilciler olması ve perakendecilerin TÜKİD yönetim kurulunda 2 kişi ile temsil edilmesi,

Yayınevlerinin TÜKİD çatısı altına dahil edilmesi gerekliliği,

Altı ayda bir perakendecilerin toplanması gerekliliği,

Toptancıların perakendecilerin işini yapmaması ve kurumsala ürün satışını durdurmaları,

TÜKİD’in İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarına sahip çıkarak sektörün parasının turizme aktarılmasının durdurulması.

KDV oranının düşürülmesi,

K* belgesi projesinin devam etmesi gerekliliği,

Milli Eğitim Bakanlığı’nın TK ile yapmış olduğu anlaşmaya tepki olarak, televizyon kanallarına ve Milli Eğitim Bakanlığı’na fax – e-mail gönderilerek kamuoyu oluşturulması.

TOPTANCILAR KOMİTESİ

Toptancılar Komitesi’ne Güreller Tic. Koll. Şti. Abdullah Mürşit Gürel başkanlık yaptı. Komite’nin belirlediği konular ise şu şekilde sıralandı:

TÜKİD’den talep edilenler;

TÜKİD’in güçlenmesini adına üye sayısının artması için destek vereceği,

Dataların oluşturulması gerekliliği,

Perakendecinin gelişimi, değişimi ve inovasyon katkısının desteklenmesi,

E-ticaret hakkında bilgilendirme desteği,

Vergilendirme ve fonlar ile ilgili bilgi paylaşımı talebi,

Sahte ve taklit ürünler ile hukuki mücadeleye devam edilmesi,

Satış temsilcileri eğitiminin önemi,

Ortak yakıt alımı ve kargo anlaşmaları yapılması,

Okul öncesine ücretsiz kırtasiye dağıtım projesinin takip edilmesi,

İmalatçı ve ithalatçılardan talep edilenler;

Marketler ve perakendelere satışlarda toptancı ile aynı şartlarda satış ve iadenin yapılması,

Peşin evraklarının kademeli olarak alınması,

Primlerin; fatura altından düşülmesi, 3-6-9-12’inci aylarda 4 dönemde hesaplanması,

Kasım ve Aralık aylarında yapılacak satış aktivitelerine ve toplantılara personel gönderilmeyeceğini ve katılım sağlanmayacağı.

İTHALAÇILAR KOMİTESİ

Smart Ofis Kırtasiye Satış Direktörü Volkan Ergun’ün komite başkanı olarak seçildiği İthalatçılar Komitesinde ithalatçıların yaşadığı sorunları ve önerilerini maddeler halinde sundu.

Toplantının birinci bölümüne Ekoteks Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Özdemir ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan’da katıldı.

Toplantıda genel problemler;

ITKIB Fiyat Belirlemede yaşanan sorunlar, bu doğrultuda kırtasiye sektör temsilcilerinin atanması,

Denetimlerde yaşanan sorunlar, denetmenlerin yeterince kırtasiye ürünlerine ilişkin bilgi sahibi olmamaları, uzmanlaşamamaları,

Yönetmelik öncesi raflara konan ürünlerin durumu. GTB Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan konuya ilişkin olarak, tebliğ ve yönetmelik öncesi raflara konan mallarda maddi müeyyide uygulanmadığını fakat piyasadan mutlaka toplatılması gerektiğini belirtti.

Ürün tanımlamasında “Cezbedici” kelimesinin uygulanması ve kelimenin muğlaklığı,

Ekonomi Bakanlığı ve Gümrük Ticaret Bakanlığı denetmenleri arasındaki görüş farklılığı, bakanlıkların tek çatı altında toplanması,

Taklit sahte ve kaçak ürünlerle devlet nezdinde mücadele

Yerli imalatın yeterince denetlenmemesi,

Yüksek KDV’lerin malin maliyetine yansıtılması,

Ekonomi Bakanlığı – Tareks sisteminde yaşadığımız sorunlar,

Numune test süreci yaşanan sorunlar,

Ürünlerin firmaların talep ettikleri laboratuvarlara gönderilmemesi,

Oyuncak – kırtasiye ayrımı, bu bağlamda kriterlerin belirlendiği 15 numaralı kılavuz doküman olduğu, bu dokümanda gri alana giren ürünler içinde farklı bir kılavuzun var olduğu,

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TÜKİD üye listesinin paylaşılması, bu liste doğrultusunda numunelerin denetime gönderilmemesi,

İthalat sürecinin uzaması, mal çekme süresinin 45 günlere kadar çıkması,

İlave gümrük vergileri ve yaşanan sıkıntılar,

Reach tam uyum kapsamında kırtasiyeye ilişkin getirilen yeni testler,

Yeni hazırlanan torba kanun değişikliği; uygunsuz çıkan ürünlere ilişkin şayet sosyal medya, web sitesi gibi alanlarda yeteri kadar bilgilendirme yapıldıysa ilana gerek kalmayacağı görüşüldü.

Toplantının ikinci bölümünde ise;

Marketlere mal verilmesi ve perakende noktalarının bu konudaki rahatsızlığı tartışıldı. Pozitif ayrımcılık yapılması gerektiği kararı alındı.

Perakendecinin kendisini geliştirmesi, yenilemesi, teknolojinin değişen şartlarına uyması gerektiği belirtildi.

Uzun vadelerin oluşturduğu sıkıntı tartışıldı.

Ar-Ge yatırımı, işletmelerde profesyonel destek alınması, işe yapılacak yatırımın önemi üzerine tüm perakendeci grubu ile TÜKİD’de toplantı yapılması gerektiği belirtildi.

İMALATÇILAT KOMİTESİ

İmalatçı Komitesi, Eraysan Genel Müdürü Erol Aykut başkanlığında toplandı. Toplantı sonunda imalat kolundaki sorunlar, olması gerekenler ve istekler şu şekilde sıralandı:

Teşviklerin zamanında geri alınamaması.

Üretici firmaların ürünleri için aldıkları veya alacakları CE, 3 yaş Rich vs gibi test belgeleri tutarları için teşviklerinin yeniden değerlendirilip faaliyet desteklerinin arttırılması ve geri ödemelerin hızlı gerçekleşmesini sağlama konusu tartışıldı. Buna göre TÜKİD bünyesinde bir Sanayici Komitesi oluşturuldu. Bu komite üyeleri bu ve buna benzer sanayicileri ilgilendiren sorunlar ve talepleri diğer üyelerden derleyip TÜKİD’e rapor dahilinde sunmakla görevlendirildi. Bu komitenin üyeleri TÜKİD’in belirleyeceği tarihlerde toplantılara katılarak konuların durumları hakkında bilgi verecek.

Yetişkin personel ihtiyacını bulunması.

Çözüm olarak; TÜKİD kanalıyla devletin ilgili mercilerine öneri götürülmesi. Buna göre imalat sektöründe özel alanlar açılıp yetişmiş personel ihtiyacının karşılanması. Vakıflar kanalıyla meslek liselerine, sonra üniversiteler aracılığıyla eğitim sektörüne hizmet edecek yetişmiş eleman ihtiyacının karşılanması. Bu ihtiyacı gidermek maksadıyla devletin ilgili mecraları ile beraber (MEB veya özel bir üniversite aracılığı ile) bir eğitim yönetmeliği hazırlanması ve öğrencilere iş bulma konusunda cazibe oluşturulması.

Kooperatif kurulumu ve yer teşhisi…

Bir önceki maddede belirtilen Sanayici Komitesinin, TÜKİD kanalıyla odalarda ve oradan devletin ilgili kanallarında iletilmesi talep edildi. Buna göre İstanbul veya İstanbul çevresinde bilhassa kırtasiye üreticilerinin faydalanabileceği bir organize sanayi bölgesi ihtiyacı olması. Bu taleple alakalı çalışmaların başlatılması…

Pazarlama teknik ve yöntemleri konusu – Marka olabilmek

Hammadde ithalatında sağlanması istenen olaylıklar

Üretimde ihracat amaçlı, üreticinin yarı mamul olarak kullanmak zorunda olduğu ve üretimi adetlerdeki yetersizliklerden kaynaklı mümkün olmayan tüm yan mamullerin, ithalatının yeterli denetimle kolaylaştırılması talep edildi. Bu amaçla Sanayici Komitesinden bu konuyu gündemlerine alıp TÜKİD ve odalar aracılığıyla devlet kanalına sıklıkla bu durumu aksetmeleri talep edildi.

Yerel ve bölgesel tüm satış aktivitelerinin TÜYAP’ta gerçekleşmesi gereği.

Fazla sayıda olan satış aktivitesi ve fuara eleman ve bütçe yetiştirmenin son derece maliyetli olduğu belirtildi. Bunun önüne geçmek ve en önemlisi kırtasiye sektörünün ortak temsilcileri olarak daha kurumsal ifade şekline kavuşmak maksadıyla Türkiye’nin 6-7 bölgesinde fuarlar gerçekleştirilmesi ve diğer temsilcilerle bunun olumlu – olumsuz yanlarını tartışıp karara bağlanması istendi.

Ortak satın alma

Hizmet alımları ile ilgili TÜKİD’in bünyesinde bir havuz oluşturulup bir havuza dahil olabilecek firmalar belirlenmesi kararlaştırıldı.

Üniversitelerle AR-GE İş birliği;

Konuyla ilgili İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Recep Ali Küçükçolak bilgi paylaştı. Küçükçolak; üniversite bünyesinde iki tane teknoparkın bulunduğunu,  bu teknoparklarda sektörel inovasyon sağlanması amacıyla bir tanışma sağlanabileceğini ve teknoparkla ilişki kurulabileceğini belirtti. Bu amaçla TÜKİD’in çalışmalara ön ayak olması önerildi.

İmalatçı komitesi oluşturulması.

Komite için, TÜKİD bünyesinde Mopak’tan bir temsilci, Meteksan Fredy Akal, Lecolor’dan bir temsilci, Teknik Atılım Ofis ve Kırtasiye Sistemleri Ogün Suratoğlu, Tom Çanta Orhan Aytenür, Panda Eğitim Araçları Selahattin Gümrükçü, Feyza Eğitim Araç ve Gereçleri Engin Muradoğlu, Alfa Bant Ambalaj Abdurrahman Mert ve Zarfsan Zarf San. Ercan Akbaş ile İmalatçı Komitesi oluşturuldu.

K* Projesinin yeniden gündeme alınması

2009 senesinde önceki TÜKİD yönetimlerince başlatılan bir proje olan ve perakendeler vasıtasıyla kırtasiye kelimesine bir vizyon katma amacı taşıyan K*projesinin gündeme alınması talep edildi.

Komisyon kararlarının açıklanmasının ardından söz alana TÜKİD Sözcü Üyesi Cengiz Akçay; alınan kararlarla ilgili her firmadan gerekli katkıyı beklediklerini belirtti. Dernek olarak yapılacak çalışmaların ancak firmaların destekleri ile süreceğini vurgulayan Akçay; “Bu kurultayda yakaladığımız sinerjiyi devam ettirmek istiyoruz. Kurultay çalışmalarımızda bu aşamaya kadar bizlere destek veren tüm firmalara da teşekkür ediyoruz” dedi.

Komite toplantıları ve kararların açıklanmasının ardından Serbest Kürsü bölümüne geçilen 9. Kırtasiye Kurultayı’nda, katılımcılar 3 gün süresince aldıkları notları ve sorunlar karşısında geliştirilebilecek çözüm önerilerini hazirun ile paylaştılar.

ADANA – FETHİ OFİS – ABDURAHMAN MIÇI

E-ticaret bizim için bir tehlike mi, değil mi! Günümüzde pek çok perakende ciddi yatırımlar yapıldığını belirtiyor. Global e-ticaret yatırımlarının ülkemize gelmesi tehdit olarak görse de bunlar hayatımızda yeni değil, doğru değerlendirdiğimizde bizlerin önünü açacaktır.

FİLMA KIRTASİYE –SITKI KOÇAK

Her yerde olmalıyız. Avrupa’da perakende az ama üretim çok. Perakende halkasında daha önceleri birlik olamadık, ortak fikir oluşturamadık, ortak ses çıkartamadık. Tüketiciyi, perakendecinin raflarına getirtecek aracı elimizden kaçırdık. Bir diğer öneli başlık, kaynak kitaplardır. Kaynak kitaplar konusuna sahip çıkmalıyız, bu yolla tüketiciyi raflarımıza çekebiliriz.

Okullar bayilik usulü satış yapıyor, sahip çıkmamız gerek. Kitap raftan satılmalı. Kitaplar okulda satıldığından perakendeciden yapılan alışveriş azalıyor.

Birlikte olmamız gerekli, örneğin TEOG yürürlükten kaldırıldı. Değişikliler olmaya devam ediyor. Yayıncıyı, üreticiyi, tüketiciyi etkileyen değişiklikler bunlar. Çok çabuk kabulleniyoruz. Hiç itiraz etmiyoruz, nasıl olursa olsun örgütlenmemiz fikirlerimizi bildirmemiz gerek. Üretim olarak %20 yerli kâğıt kullanılıyor. Bir araya gelemediğimiz için bir adım atamıyoruz. Sezondan çok daha büyük iade sezonu yaşıyoruz. Birlikte hareket etmeyi ve birimize destek olmayı öğrenmemiz gerekiyor.

GÜMÜŞ KALEM – YAVUZ YILDIRIM

Konuşmama, hem bizleri bir araya getiren bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederek hem de bugüne kadar göz ardı ettiğim pek çok konu için özür dileyerek başlamak istiyorum. Bugüne kadar TÜKİD’e üye olmadığım için benden daha fazla üye aidatı ödeyenlerden özür diliyorum.  Yıllardır gelen Frekans Dergisini aldığım zaman çöpe attığım için, dergiyi hazırlayanların emeğine karşı onlardan özür diliyorum. İki yıl önce bizlere K* Belgesi anlatıldığında sahip çıkmadığımız için Salih Karabulut’tan özür diliyorum. Bugüne kadar TÜKİD tarafından bizlere belirtilen ama bizim kulak arkası ettiğimiz her şey için özür diliyorum. Bu andan itibaren daha dikkatli olacağım. Yapılan organizasyon ve işlerde yardım etmek, dernek yapısı içinde bulunmak istiyorum. Perakendeciler Komitesinde katıldığım toplantıda aldığımız kararların içinde kendi adıma, marketlerle ilgili olan konuda, bu olayın içerisinde olmayan diğer üretici firmalara daha çok destek vereceğimizi buradan da belirtmek isterim.

BURSA – BKM KIRTASİYE – KUDBETTİN BİNGÖLBALI

Kırtasiyecilik mesleğine 1988’de 16 m2’lik bir yerde başladığım. Bu yer, bir pasajın 3 kat altında, nemli yerlerdi. İşimize, sektörümüze değer verilmezdi. Birlikte çalıştığımız bir arkadaşımız, işten ayrılırken, “Abi kız istemeye gittim, kırtasiyeci olduğum için vermediler” dediği gün yaşadığım üzüntüyü hala hatırlıyorum.

Karanlığı yok eden meslek neden yer altında, karalıkta, nemli yerlerde kalıyor? Sorularını sürekli kendime sordum. 200 yılında cesaret göstererek cadde üzerine çıktık.  2001 yılında krizle birlikte battık ama pes etmedik. Sektörü ve kendimizi tanıdık. Karanlığı yok etmek için bir arada, iletişim halinde olmalıyız. Zamanımızı kin ve haset ile geçirmezsek, hem biz hem komşumuz gelişir. Bizler metrekare olarak büyük yerlerde hizmet vermeye ve 12 ay ürünlerinizi satmamıza rağmen neden büyük market ve zincirlere konsinye mallar veriliyor. Şu anda firmalar tarafından marketlere raf ve eleman desteği firmalar tarafından verilmektedir. “Kırtasiye kırtasiyeden alınır” sloganı ile “Kırtasiye kırtasiyede satılır” sloganı artık birlikte anılacaktır. Ve bu sloganların düşünülmesi gerekir.

Adana – Kitapsan – Hasan Söyülmez

TÜKİD’in üye sayısının artırılması konusunda elimizden geleni yapacağımızı belirtmek isterim. Üye sayısının artırılmasının bir çoğunluk oluşturacağını ve bu şekilde devlet nezdinde bir sözümüz olduğuna inanıyorum.

İş kolumuzun bileşenlerini TÜKİD platformunda toplamalı, örgütlü bir yapı haline gelmeliyiz. TÜKİD’de iller, hatta ilçeler bazında yapılaşmaya gidilmeli. Böylelikle güçlü bir yapıya kavuşulacak, devlet ile daha iyi iletişim kurulacaktır.

Defter Kırtasiye – Ziya Akyıldız

Son 3 kurultaya katılma şansım oldu. Burada farklı iş kollarının, farklı sorunlarını dinledik. Sorunlarımızın pek çoğu hala devam ediyor. Yurtdışında kırtasiye mesleğiyle uğraşan firmaların dernek yapılanması nasıl bilemiyorum. Ama ülkemizde yapılan çalışmadan memnunum. Kurultayda edindiğim izlenim ile kendi firmalarımızda gelişim için; İnovasyon, Ar-Ge departmanı bulunmamakta. Yıllardır sorun olan üç ana tema var. Markalaşma, İnovasyon, Ar-Ge… Şimdi kendimize şunu soralım; kaç firmamızın marka temsilcisi var? Kaç firmamızın yaratıcı grafiker ekibi var? Modayı takip eden değil, modayı yaratan grafikerden bahsediyorum. Kaç firmamın profesyonel Ar-Ge elemanı var? Ürün araştıracak, geliştirecek, yaratacak… Takip edip, benzerini yapacak elemandan bahsetmiyorum! Eve t sorunlarımız var, giderek büyüyen sorunlarımız var. Ama biz bunlara ne kadar sahip çıkıyoruz? Mesela K* projesi çok önemli bir çalışmaydı. İlk duyurulduğu yıl, K* belgesiniz kırtasiyeci kalmamalıydı. İçerdeki sorunlarımız büyürken, dış etkenlerde artıyor. Peki, biz neden korkuyoruz? Böyle bir birliğimiz varken korkmamıza gerek yok. Ama bu birliği güçlendirmemiz gerekli.

Erzurum – Bilgi Dağıtım – Şevket Demir

Perakendecilere büyümeleri hususunda sürekli bir baskı yapılıyor. Şu anda hangi perakendeci ne ile yatırım yapacak. Şu anki durumları zaten kötü. Hali hazırda kırtasiyecilerin sattıkları ürünler ellerinden alınmaktadır. Kitap devlet tarafından dağıtılmaya başlandı. NT ile başlayan perakende baskısı şimdi TK ile daha büyük boyutlarda devam ediyor. MEB ile yapılan anlaşma küçük kırtasiyecileri çok zor durumda bıraktı. Biz kitap sayışında kendimizi iyi ifade edemedik. Sınav olan bir ülkede kitap satışı olmak zorunda.

Hüseyin Kılıçkan – Eski Kurucu Üye

Ülkemizin en seçkin, değerli, kırtasiye sanayisine hizmet veren kırtasiyecilerini olarak, kurultaya şeref verdiniz. İyi ki varsınız. Sizlerin yapmış olduğunu bu çalışmalara sayfalarında yer veren, sizleri birbirinizden haberdar eden Frekans Dergisi yöneticilerine teşekkür ediyorum. 9’uncu kurultaya kadar tüm kurultaylara katıldım. Bu vefa borcunu yerine getiren tüm yöneticilere teşekkür ediyorum. Biz derneği kurduğumuzda 50 Lira sermayemiz vardı. Ben 10 yıl 5 kez dernek bakanı olarak hizmet ettim. Maddi ve manevi olarak elimden geleni yaptım. Benden yana haklarım helal olsun. Bugün, sizler gibi çok değerli meslektaşı, böyle büyük bir otelde, titiz çalışılmış bir organizasyonda bir araya getiren bir yapıya sahibiz. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Bu yıl 31 İlden 315 kırtasiyecinin katılımıyla gerçekleştirilen 9. Kırtasiye Kurultayı, TÜKİD Yönetim Kurulu Başkanı Vecdet Şendil’in kapanış konuşmasıyla son buldu. Kurultayların sektör içi iletişimi artırmak için bir fırsat olduğunu da söyleyen Şendil, kurultaydaki çalışmalar hakkında da şu değerlendirmelerde bulundu.

Üç gün, yoğun bir program akışında geçen kurultayı değerlendiren Şendil, derneğin gelişimi ve güçlenmesi için üyelerden beklentilerini de dile getirdi. Dernek çalışmalarının daha geniş kitlelere ulaşması için, pazarlama çalışmalarına dikkat çeken Şendil; “Derneğimizi tanıtım ve pazarlama çalışmaları farklı kanallardan sürdürülüyor. Dernek çalışmalarını, devlet nezdinde yapılana çalışmaları ve sonuçlarını, sektörle ilgili gelişmeleri bu mecralardan duyuruyoruz. Sosyal medya kanallarını takip etmenizi istiyoruz. Aynı şekilde Frekans Dergisi sektörün en önemli iletişim kanalıdır. Yeni ürünlerinizin, haberlerinizin ve etkinliklerinizin dergide yer alması, Anadolu’da dergimizin ulaştığı meslektaşlarımızın bilgi alması ve sizi tanıması için çok önemli bir mecradır. Frekans Dergisi’nde yer almanızı önemsiyoruz”  dedi. İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarı çalışmalarına da değinen Şendil; “TÜYAP fuarcılık ile ilgili yapılan sözleşmelerde birçok maliyeti geri çekmek adına çalışmalar yapıldı. Atık su ve elektrik ödemelerinde önemli çalışmalar yapıldı. Bu yıl da aynı çalışmalar sürdürülecek” dedi. Başarının farklılıktan geldiğini vurgulayan Şendil; “Sektördeki değişim ve dönüşümü yönetebilmek için kurultaylara sektörün tüm iş kollarından (perakendeci, toptancı, ithalatçı, sanayici) katılımı önemli. TÜKİD olarak 2019 yılı sonuna kadar dernek üye sayımızı 500’e ulaştırmayı hedefliyoruz. Kurultayda da ithalatçı, sanayici, toptancı ve perakendeci olarak dört ayrı grubu kendi aralarında tartıştırdık. Buradan bazı çıkarımlar elde ettik. Bundan sonra da TÜKİD yönetimi olarak her ayın ilk haftası dört ayrı grupla toplantılar yapacağız. Buradan çıkan kararları uygulamaya gayret edeceğiz” dedi.


: 12.11.2017