KIRTASİYEYE YENİ VE GÜÇLÜ TANIM
Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD), Ankara Ticaret Odası’nda yapılan 5’inci Bölge Toplantısı’nda kırtasiyecilerle bir araya geldi. Sektöre ilişkin güncel değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda, sektörün tüm oyuncularına kısa ve uzun vadede önemli görevlerin düştüğü vurgusu yapıldı. Sektörün tek derneği olan TÜKİD’in üye sayısının artırılmasının ve birlikte hareket edilmesinin önemi üzerinde duruldu, faaliyetlerin artarak devam edeceği belirtildi.
Kırtasiye sektörü temsilcileri ile bir araya gelmek, bölgesel ve ulusal sorunları yerinde tespit etmek ve çözümleri için istişarede bulunmak amacıyla, geçtiğimiz yıl Diyarbakır’da başlatılan TÜKİD Bölge Toplantıları’nın beşincisi Ankara’da düzenlendi. Ankara Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan Bölge Toplantısı’na Tüm Kırtasiyeciler Derneğini temsilen; Yönetim Kurulu Başkanı Vecdet Şendil, 2. Başkan Orhan Taşdemir, Sözcü Üye Cengiz Akçay, Yönetim Kurulu Üyeleri; Arda Gürtunca, Hasan Tanışır, Soydan Türker, Gökhan Kaymaz, İsmail Yaygan, Sami Tolga Kaya ve TÜKİD Genel Sekreteri İrem Özkal Dansık katıldı. Sektör temsilcileri yoğun katılım gösterirken, sektörün karşılaştığı sorunlar ve bunlara yönelik çözüm önerileri değerlendirildi.
Diyarbakır, Bursa, Trabzon ve Adana’dan sonra Ankara’daki kırtasiyecilerle bir araya gelmekten oldukça mutlu olduklarını belirten TÜKİD Yönetim Kurulu Başkanı Vecdet F. Şendil, sektörün sanayicisi, ithalatçısı, toptancısı ve perakendecisinin aynı çatı altında buluştuğu Tüm Kırtasiyeciler Derneği’nin üye sayısının hızla arttığının altını çizdi. Kırtasiyenin tanımının ve tavrının değiştiğini vurgulayan Şendil, “Yeni doğan çocuğun koluna takılan bilekliği biz satıyoruz, o bilekliği üzerine yazı için kalemi biz satıyoruz. Hayatın tüm aşamalarında varız, vefat edilince tutulan kayıtların materyallerini yine biz satıyoruz. Ama biz bunun farkında değiliz. Kırtasiyenin tavrı değişti. “Ofis tedarikçisi” tabirinde her geçen gün kırtasiye sektörünün payı büyüyor. Bizler bunların bilincine varmalı, birlikte hareket etmeli ve bu birliktelik için TÜKİD’in üye sayısını artırmalıyız” dedi. İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarı hakkında da bilgi aktaran Şendil, her geçen yıl çıtayı yükselttiklerini vurgulayarak fuar hakkında detaylı bilgi vermek üzere sözü TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü’ye bıraktı.
30 ÜLKE 300 FİRMA
Farklı fuar merkezlerinde gerçekleşen İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarı’nın, TÜYAP’a taşınma sürecinin ardından müthiş bir başarı yakaladığının aktaran TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, 2017’de net stant kurulum alanın 10.000 m2, 2018’de ise 15.000 m2 olduğunu ve yüzde 50 büyüdüğünü açıkladı. Ersözlü, 2019 fuar çalışmaları hakkında bilgi paylaşarak; “2019 yılı için satışlara başladık ve şu anda 300’e yakın Türkiye’nin, dünyanın en önemli markalarını fuara alıyoruz. Kırtasiye sektörü için kaçırılmayacak bir buluşma olacak. 20-24 Şubat 2019 tarihleri arasında üçüncü fuarımızda 30 ülkeden katılımcı olmasını bekliyoruz” dedi.
TEK TIK’LA 150 BİN ÜRÜN
Toplantıda, 2 yıl önce yayına alınan ve kısa sürede binlerce ürünün detaylı şekilde incelenebildiği KBS hakkında da bilgi paylaşıldı. Kırtasiye ürünlerinin barkodu, ürün kodu, ürün adı, KDV oranı, birimi, liste fiyatları, TPSF, gurubu, markası, tedarikçisi, GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu), ihracat kategorisi, ürün özellikleri ve görsellerini barından Kırtasiye Bilgi Sistemi ile ilgili verilen bilgilerin ardından, sistemin yazılımını geliştiren Mavi Lego Yazılım Firma Sahibi Adem Coşkun soruları yanıtladı. Vecdet Şendil, yakın zamanda android cihazlarda kullanılan barkod tanıma sistemi ile geliştirilen sistem için “Bu sistemi kullananlar, 150 bin artikel ürün bilgisine ücretsiz olarak ulaşabiliyor, fiyat karşılaştırması yaparak, fiyat tekliflerini çok hızlı bir şekilde hazırlayabiliyor. Sizlerden gelecek önerilerle sistemimiz, daha da güzelleşecek ve tüm sektöre daha da faydalı olacaktır” dedi.
YÜZDE 98.5 SAĞLIKLI ÜRÜN
Ülkemizde tüketicinin korunmasından sorumlu tek otorite olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile 2011 yılında bu yana ürün güvenliği çalışmalarına da değinen Şendil; “2011 yılından itibaren, ürünlerin sağlıklı olup olmadığını tespit etmek amacıyla, uluslararası standartlardaki laboratuvarlarda sağlık ve güvenlik testlerinin yapılmaya başlandı. Sektör firmalarının bu konudaki hassasiyetiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetim sonucunda, kırtasiye ürünlerinin yüzde 98.5’inin sağlıklı ve güvenli çıktı. Diğer sektörler arasında kırtasiye sektörü kadar hızlı sonuç alınan ikinci bir sektör olmadı ve Bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda kırtasiye sektörünü örnek gösterdi” dedi.
YENİ TANIM YENİ ANLAYIŞ
Okul kırtasiyesinin yanına önce ofis malzemelerini, sonra oyuncak ve hediyelik eşyayı, daha sonra da bilgisayar malzemelerini koyduklarını, böylece perakende de çeşidin arttığına dikkat çeken Şendil; yeni bir anlayış ve tanımla karşı karşıya olunduğunu belirtti. Şendil, kırtasiye sektörünün yaşadığı değişim hakkında; “Dünün şartları da yok tanımları da yok. Serbest ticaret var. Her geçen sene feryadımız daha da artıyor. Küçük metrekarelerde iş yapan perakendeciler azalıyor. Biz kırtasiyeciyiz, bu bizim mesleğimiz. Son yıllarda kırtasiye sektöründe perakendelerde bir kabuk değişimi var. Okulun karşısına açılan perakendeler artık şehrin en işlek yerine taşımış, 300 m2’lik 500 m2’lik yeri de satın alarak ikinci nesle, çocuğunu üniversitede okutturup işin başına koyarak bu tip mağazalara dönmeye başladı. Bizim işimizde mesleki bilgi lazım. Bugün perakendelerimizde kırtasiyenin yanına oyuncak girdi, bu başka bir iş ve on iki ay devam ediyor. Dolayısıyla dünkü kırtasiye tanımıyla bu günkü tanımı aynı mıdır? Biz okul kırtasiyesinin yanına önce ofis malzemelerini koyduk, sonra oyuncağı koyduk, sonra hediyelik eşyayı kurduk, bilgisayar sarf malzemelerini koyduk ve kırtasiye güçlendi. Değiştiler, güçlendiler. Perakendeler artık dönüşüyor. Mal alımlarımızı daha dikkatli yapmak lazım. Eski karlar yok artık. Biz yılda bir sefer vitrin yapıyoruz! Ancak bu zincirler tüm özel günler için ayrı konseptler oluşturuyorlar ve sürekli değiştiriyorlar. İnsanlar bu işlere kafa yoruyor, iş yerlerini büyütüyor. Bizde vitrin düzenlemesi denen bir şey var mıydı? Okula dönüş, okuldan dönüş, sevgililer günü gibi çeşitli vitrinler yaptılar ve müşteriyi çektiler. Kim işine bu vakti veriyorsa bu meslek ona karşılığını veriyor. Kendi adıma ve imalatçı her firma adına konuşuyorum, eğer biz perakendeyi kendi işini doğru yapar hale getirmezsek, bu sorunları çözemezsek hepimiz marketlerin fasoncusu oluruz” dedi.
KDV ORANI YÜZDE 1 OLMALI
2003-2004 yıllarında kırtasiyede bütün ürünlerin KDV oranlarının yüzde 18 olduğunu söyleyen Şendil, KDV oranlarını düşürme yolunda yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: “Dernek yönetimi olarak Gelir İdaresi’ne gittik. Yüzde 18 KDV oranının eğitim materyali olarak kullanılan ürünlerimizin fiyatlarını çok arttırdığı yönündeki görüşümüzü yetkililere ilettik ve defterde, kalemde, silgide ve bazı kırtasiye ürünlerinde KDV oranını yüzde 8’e düşürülmesini başardık. TÜKİD olarak ATO Kırtasiye Meslek Komitesi’ne de bir yazı yazdık. Örneğin; gıdada KDV’nin yüzde 1 olduğunu, eğitimin ise gıdadan bir farkı olmadığını söyledik. Meslek Komitemiz de Gelir İdaresi’ne durumu aktardı. Buna istinaden, Maliye Bakanlığı ‘KDV’nin indirilmesine yönelik değişik meslek gruplarından gelen talepler üzerine çalışmalarımız devam ediyor’ açıklamasını yaptı. Bu meslek grupları içinde biz de varız. Bazı ürünlerde KDV oranını yüzde 18’den 8’e düşürdük. Şimdi de yüzde 1’e düşürme mücadelemiz sürüyor.”